Den nasjonale TOO-opplæringspakken: status og erfaringer så langt
-TOO-medarbeidere
I november 2024 lanserte kompetansesentrene en nasjonal opplæringspakke for nyansatte i tverrfaglig team. Hensikten er å gi et felles teoretisk grunnlag for arbeidet i tverrfaglig behandling.
Siden lanseringen har nærmere 60 personer fått tilgang til opplæringspakken. Og nye deltakere kommer stadig til - Foreløpige tilbakemeldinger viser at deltakerne opplever opplæringspakken som nyttig, lærerik og motiverende for videre arbeid i TOO-teamene, sier Maren L. Agdal, tannlegespesialist/ph.d., Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vestland (TkVestland).
Hva er opplæringspakken og hvordan ble den til?
Så hva inneholder egentlig opplæringspakken? Opplæringspakken bygger på tidligere opplæringspakker laget av TkØ og er tilgjengelig på læringsplattformen itslearning.no. - Den består av fem moduler og krever en del innsats fra den enkelte deltaker. Hver modul tar 2-3 timer å gjennomføre og omfatter filmer, foredrag og innlegg, oppgaver og aktiviteter utviklet og presentert av fagpersoner innen TOO fra hele landet. Tilgangen til itlsearning.no varer i tre måneder, forklarer Charlott Holstad, psykologspesialist ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst (TkØ).
Holstad deltok i en arbeidsgruppe som ledet arbeidet med å utvikle opplæringspakken. Arbeidsgruppen ble opprettet på initiativ fra den tidligere Faggruppen TOO. De øvrige deltakerne i arbeidsgruppen var Hanne Bach, tannlege, Tannhelsetjenestens kompetansesenter Midt Norge (TkMN), Merete Berg-Bertinussen, tidligere seniorrådgiver, TkØ, Solveig Rotevatn, tannlege, tannhelsetjenesten Rogaland og Therese Malene Wikbo, tannpleier, Tannhelsetjenestens kompetansesenter Nord-Norge (TkNN).
Hvorfor en nasjonal opplæringspakke for tverrfaglig team?
- For at de tverrfaglige teamene skal kunne tilby gode, målrettede og helhetlige tjenester, er det avgjørende med et felles kunnskapsgrunnlag. Opplæringspakken gir nyansatte nødvendig innsikt i samspillet mellom de ulike faggruppene og sikrer en enhetlig forståelse av arbeidsmetoder og pasientoppfølging, sier Agdal og viser til at arbeidet med opplæringspakken ble presentert for tverrfaglige team under den årlige nasjonale nettverkssamling for tverrfaglige team i 2024».
Hun legger til at nyansatte i tverrfaglig team i TOO også får oppfølging av den som er fagansvarlig for TOO lokalt. - Alle nyansatte som tar opplæringen får oppfølging av en fagansvarlig, enten en psykolog/psykologspesialist eller en erfaren TOO-tannlege fra fylkeskommunen eller kompetansesenteret i deltagerens distrikt, forklarer Agdal. Hovedoppgavene til de som er fagansvarlige er:
- å sikre at nyansatte får tilgang via skjema på tooinfo.no. Tilgang gis av TkØ og varer i tre måneder.
- å støtte nyansatte under opplæringen, blant annet ved å svare på spørsmål og legge til rette for diskusjoner.