Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Når tenner gir trøbbel - en pasienthistorie om TOO-tilbudet

-

Pasienterfaring. Kronikk

- Etter mange runder med ulike forsøk på behandling, bestemte jeg meg for å gjøre noe med min angst. Jeg ønsket å ta vare på tennene mine og å kunne gjennomføre tannbehandling. Jeg hadde dog liten tro på at jeg skulle få det til, helt til jeg kom til TOO. 

Pasienter som har vært utsatt for tortur eller overgrep, og/eller har odontofobi (TOO) kan inkluderes i TOO. Pasientene må også ha et eget ønske om psykologisk behandling for angsten sin og ha evne til å nyttiggjøre seg behandlingsmetodikken. 

 - Jeg følte at jeg sluttet å puste i det jeg entret behandlingsrommet. Oppstarten bød på mye nerver. Pulsen var høy, og kroppen føltes nummen. Jeg hadde flere tidligere vanskelige opplevelser fra tannbehandling. Å sitte i tannbehandlingstolen fikk meg til å føle meg sårbar. En del av utfordringene handlet om å holde seg tilstede her og nå. Men hvordan kom jeg dit at det føltes lettere? Det som var så farlig tidligere?

Øvelser for å regulere pust og bruk av stoppsignal

Pasienter med tannbehandlingsangst har ofte redsel for å oppleve smertefulle situasjoner som de ikke har kontroll over. En viktig del av behandlingen er å kartlegge den enkelte pasients problem når det gjelder tannbehandlingsituasjonen. Sammen med pasienten kommer vi frem til hva som er viktigst å øve på. Det kan være at pasientene trenger å øve på å regulere kroppsymptomene sine når de blir redde, øve på å ha noen nær seg, arbeide med skyld og skam og øve på å ha følelse av kontroll. Ofte arbeider vi med dette før vi begynner med mer spesifikke tannbehandlingsprosedyrer.

- Det var mye eksponeringstrening gjennom timene. Vi øvde på å sitte i behandlingsstolen og jeg brukte et håndspeil slik at jeg fikk oversikt over det som skjedde rundt meg. Vi øvde stegvis på å sette bedøvelse. Marita lærte meg å møte angsten fremfor å unngå den. Vi pratet mye blant annet om mine katastrofetanker og hva som var grunnen til at jeg i utgangspunktet var redd. Sammen undersøkte vi tankene og hvordan det går an å tenke annerledes rundt disse. Marita sin rolige tilnærming og forståelse gjorde at jeg følte meg trygg. Tempoet og progresjonen fulgte mine behov. 

- Vi jobbet mye med å regulere pusten. Vi brukte reguleringsverktøy som å børste vekk det vanskelige og samtidig plante bena godt ned i bakken for å holde meg tilstede. Sammen avtalte vi et stoppsignal som betydde at dersom jeg løftet venstre hånd skulle Marita stanse behandlingen. På denne måten fikk jeg en større følelse av kontroll. Det var også plass til gode smil innimellom alvoret. På slutten av hver time tok vi en oppsummering og på denne måten fikk jeg en oversikt over hva jeg hadde mestret og lært i timen og hva vi skulle jobbe mer med.

Tillit og trygghet er viktig for å skape endring og mestring

Flere av pasientene våre ved TkØ kommer fra mange år i psykiatrisk behandling og har med seg reguleringsverktøy som fungerer for dem, andre har ikke den erfaringen og trenger å lære og erfare hva som fungerer for dem. Å kunne regulere seg i situasjoner hvor man har opplevelse av fare er avgjørende for en god eksponeringsterapi, det handler om å være mentalt tilstede og å tåle sine egne kroppslige og følelsesmessige reaksjoner uten at de blir for sterke.

- Tålmodighet er viktig og for meg handlet det mye om å få en god relasjon. Det handlet om kjemi og at jeg fikk tid. For meg var det et mål å bli såpass trygg at jeg kan gjennomføre tannbehandling uten å være begrenset av angst og ubehag.

Utgangspunktet for en vellykket terapi er å etablere en trygg relasjon. Hensikten er at terapeut og pasient jobber for et felles prosjekt og utarbeider sammen mål for endringsarbeidet. Når pasienten skal hengi seg til noe som er det hen frykter mest, er tillit og annerkjennelse for situasjonen avgjørende. 

Fra angst til mestring – TOO-behandling gir ny livskvalitet

Angstbehandlingen i TOO- løpet er krevende for pasientene. Erfaring fra vårt kliniske arbeid ved TkØ er pasienter som ofte har gått i årevis med smerter og skam for å ikke kunne smile, vansker med å være sosial eller å kunne håndtere tannbehandling uten narkose eller premedisinering. Vi opplever at når de får hjelp for tannbehandlingsangsten sin fører dette til positive endringer hos hele mennesket, de får seg kjæreste, jobb og en etterlengtet økt livskvalitet.

- Marita og jeg ble et godt team, og det som var trøbbel – det ble mestring! Det betyr ikke at alt er problemfritt nå, men det er bedre. Mye bedre. Det virker, behandling i TOO nytter.

Forfattere: Anne Malerbakken pasient i TOO og Marita Gjengstø Hunderi tannlege/ kognitiv terapeut ved TkØ.