Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Nyhetsbrev - februar 2023

Hei! 

Her er årets første nyhetsbrev fra TOO-prosjektet. 

Send oss gjerne tips og innspill til nyheter, stort eller smått, nasjonalt eller regionalt til e-post: redaksjon@tooinfo.no

Mvh redaksjonen tooinfo.no
 

Nettverkssamling for tverrfaglig team: 13. - 15. september 2023

Dato for nettverkssamling for tverrfaglig team: 13. - 15.september 2023

Vi minner igjen om å huke av datoene i kalenderen din! 
Snart kommer påmeldingsskjemaet - og da er det lurt å melde seg på så raskt som mulig. Etter frist vil det ikke være mulig å melde seg på.

samtalebobler_1240_cropped.jpeg

NOFOBI 30-årsjubileum & vinterseminar 2023

Det startet med et forrykende vær og inntil 42 sekundmeter i kastene. Vi hadde talt på knappene og vurderte om det var forsvarlig å avholde årets program men NOFOBI er foreningen som aldri gir seg og da alle var på plass var 200 konferansedeltagere samlet for faglig, sosialt og ernæringsmessig påfyll i et Svolvær i storm. Vinterseminaret hadde et spenstig faglig innhold med engasjerende foredrag av Birgit Lie, Tiril Willumsen, Mona Larsen, Ann Catrin Høyvik, Hege Nermo, Tine Jensen, Kristina Kantola og Emilie Bryne. I tillegg til en opplevelsesbankett i anledning NOFOBI sitt 30-årsjubileum, med kongekrabbe, skrei, lofotlam og multer, kunne Svolvær by på opplevelser som ribtur med havørnsafari i Trollfjorden, omvisning og servering med vikingeunderholdning på Lofotr Vikingmuseum på Borg, skreifiske og tur til Henningsvær. Mange valgte å fly inn sine nærmeste og utsette hjemreisa for å få mest mulig ut av ville, vakre Lofoten. En av to utstillere, Sigurd Drangsholt fra Sunstar Norway, kom seg også til Thon Hotel Svolvær og bidro til et vellykket seminar.

Tekst: Lena Myran, psykologspesialist i tilrettelagt behandling (TOO)/stipendiat og varamedlem i NOFOBI

lofoten.jpg
Foto: Vibeke Kranstad, TkØ

Nyheter fra regionene

TkVestland: workshop
- Det vart haldt ein workshop på TkVestland i januar for alle tverrfaglege team i fylket der målet var å kalibrere seg, forteller Siri Espedal Vold, seniorrådgjevar TkVestland. 

TkRogaland: lytteterapi
Vi har fortiden økt fokus på hvordan best mulig hjelpe traumatiserte pasienter som strever med dissosiering. Det kan være vanskelig og svært tidkrevende for dem å komme i en passe aktivert tilstand for å kunne motta angstbehandling for sin odontofobi, sier Ingvild Dommersnes, leder ved TkRogaland. Hun viser til at psykologene har laget en manual for å jobbe med stabilisering. Planen er at psykologen på teamet skal tilby en tre- timers gjennomgang av manualen sammen med pasient før en starter med eksponering for tannbehandling. - Med tanke på denne pasient gruppen vi helt i start gropen for å sjekke ut en spennende lytte terapi som heter The safe and sound protocol – SSP som er utviklet av Stephen Porges og bygger på den Polyvagale teori, forklarer hun og legger til at terapiformen i hovedtrekk skal være til hjelp for å regulere nervesystemet. TkRogaland har også bestilt inn EMDR utstyr for å kunne hjelpe til med å bearbeide enkeltstående traumer. Tanken er at det skal lette den videre eksponeringen for å kunne motta tannbehandling.


TkØ: opplæringspakker & digitale samlinger
-Denne vinteren og våren er vi i gang med ny runde av opplæringspakker for nye medarbeidere i både tverrfaglig team og i tannbehandlerteam TOO. I tillegg arrangerer vi digitale samlinger og ordinære samlinger for begge gruppene, forteller Merete Berg-Berthinussen, seniorrådgiver ved TkØ og leder for arbeidsgruppen TOO kompetanse. Hun viser til at i 2023 arrangerer  TOO kompetanse flere korte digitale samlinger over Teams hvor deltakerne kan ta opp egne kasus eller problemstillinger som de ønsker å diskutere.

Skal du/dere arrangere en regional samling og ønsker påmeldingsskjema på tooinfo.no, så kan vi hjelpe deg med det. Kontakt oss på: redaksjon@tooinfo.no
 

Ny intranettløsning snart klar!

Vi er et steg nærmere ny lukket løsning, altså et intranett. TkØ og redaksjonsgruppen jobber med å få på plass de siste bitene slik at vi snart kan ta i bruk intranettet.   
Intranett vil erstatte dagens løsning. Noen funksjoner vil være annerledes, dette vil vi komme tilbake til. 
Vi ser frem til løsningen og håper det kan gjøre det litt lettere å dele dokumenter. 

Nedenfor er det en sniktitt på hvordan løsningen blir. 

Intranettløsning

Forskningsprosjekt: Multisenterstudie i støpeskjeen

Alle som jobber i TOO kjenner til at prosjektet har mange nyanser og fasetter. Behandlingen vi gir har ett felles mål, som er å hjelpe pasienter med angst i tannbehandlingssituasjonen til å kunne oppnå god oral helse.

Vi er et langstrakt land med tverrfaglige team innerst i fjorder og på værutsatte nes. Spørsmålet er hva vet vi om TOO sine måloppnåelser og utfordringer? Hvem er alle vi som gir denne behandlingen? Hvordan samarbeider vi tverrfaglig og hvilken behandling gir vi? Er det likheter over fylkesgrensene, eller er pasientene så ulike fra sted til sted som vi noen ganger kan få inntrykk av?

For å få svar må vi samarbeide på tvers av våre faste lokale samarbeidspartnere. Derfor tok forskningslederne ved alle tannhelsetjenestens kompetansesentres i fjor initiativ til å planlegge studier som kan se på TOO i sin helhet. I juni 2022 var det en felles samling på Gardermoen hvor ideer og tanker om mulige forskningsprosjekter ble diskutert. I etterkant av møtet nedsatte forskningslederne en gruppe som skal utarbeide en forskningsprotokoll. En forskningsprotokoll viser formålet med prosjektet og hvordan det er tenkt gjennomført. Protokollen skal sendes inn med søknad om forskningsmidler februar 2024.

Ønsker innspill fra deg
Å utforme en forskningsprotokoll som skal inkludere hele TOO er krevende. Vi trenger derfor innspill fra deg: hva tenker du er viktige forskningsspørsmål som kan utvikle tjenesten videre? Har du tanker og innspill om multisenterstudier i TOO setter vi stor pris på om du kontakter oss!
E-post: Regina.Skavhellen.Aarvik@vlfk.no


Tekst: Maren Lillehaug Agdal, faglig leder TOO-Vestland 

 

Din mening om nyhetsbrevet!

Vi ønsker å forbedre nyhetsbrevet og setter derfor stor pris på om du kan svare på noen spørsmål. Det tar ca. 5-6 minutter. Frist: 31. mars. 

Gå til spørreskjema

Takk for at du samarbeider! 

vurderingsskala_2021.png

 

Redaksjonen tooinfo.no

Har du innspill eller spørsmål om tooinfo.no eller tips til neste nyhetsbrev, så send gjerne en e-post. Og lyst til å bidra på instagramkontoen "tannlegeangst", så ta kontakt. 

Redaksjonsgruppen til tooinfo.no består av

  • Therese Varvin Frediksen (Vestfold-Telemark fylkeskommune, Faggruppen TOO)
  • Geir Haukeland (TkMidt, Faggruppen TOO)
  • Emma Pettersen (TkNN)
  • Ambika Viswanathan Ask (Agder fylkeskommune)
  • Siri Espedal Vold (TkVestland, Vestland fylkeskommune, Koordineringsgruppen TOO)
  • Vibeke Almaas (TkØ). Leder.

E-post: redaksjon@tooinfo.no

 

 

 

 

 


Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst (TkØ)