Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Nyhetsbrev - november 2023

-

Hei

Her er høstens nyhetsbrev. 
God november! 

løv_høst.jpg

Mvh redaksjonen tooinfo.no

Nytt fra Koordineringsgruppen TOO

TOO nasjonalt
Helsedirektoratet fikk i 2022 i oppdrag å vurdere endringer av tilbudet basert på funn og anbefalinger i evalueringa fra 2021. Helsedirektoratet leverte rapporten med forslag til endringer til Helse- og omsorgsdepartementet i mars 2023. Helse- og omsorgsdepartementet har vurdert rapporten og varsler at de som oppfølging vil gjøre endringer i tilskuddsregelverket for 2024 for å gjøre kriteriene og rammene for tilbudet tydeligere. Forslaget til endringer ble publisert på Helsedirektoratet sine nettsider i september. Rapporten er også sendt Tannhelseutvalget som ledd i det videre arbeidet deres med å se på organisering og finansiering av tannhelsetjenesten, inkludert TOO.

Forslag til statsbudsjett 2024
Det ble bevilget 180 mill. kroner til tilbudet i 2023. Tjenesten har ikke klart å bygge ut tilbudet raskt nok til at bevilgningen for de to siste budsjettårene er blitt brukt opp. I forslag til statsbudsjett 2024, som ble lagt fram 6. oktober, så foreslås en midlertidig reduksjon i bevilgning til TOO i 2024 på 20 mill. kroner for å styrke andre prioriterte tiltak i 2024. Videre foreslås bevilgningen redusert med ytterligere 3,6 mill. kroner. Tilskuddet foreslås videreført med 166,7 mill. kroner i 2024.

Tekst: Siri Espedal Vold, seniorrådgjevar Tannhelsetenesta Vestland fylkeskommune og nestleijar Koordineringsgruppa TOO

Se også åpent brev til NTF om TOO

Nytt fra Faggruppen TOO

Faggruppen har fått to nye medlemmer:

  • Gry Thorvik Stafseth, psykolog TOO, V
  • Kine Bredal Theodorsen, tannlege TkRogaland

De erstatter Therese Varvin Fredriksen og Hilde Marie Queseth, som nå har gått ut av Faggruppen TOO.
Leder for Faggruppen er Geir Haukeland, TkMidt

Nytt fra regionene

TkNN: nettverkssamling i nord
- Vi har hatt kurs for tannbehandlerteam i oktober med over 60 påmeldte fordelt på offentlig og privat sektor i Troms og fra det offentlige i Nordland. Første dag av kurset var søkelyset på traumeforståelse. Dag to gikk vi gjennom «Veilederen for Tannbehandlerteam», forteller Emma Pettersen, tannhelsesekretær og koordinator for TOO, TkNN.

TkRogaland: gruppekurs for pasienter med odontofobi
I TOO Rogaland er det nå ansatt ny psykolog i Haugesund i 20% stilling. Det vil også snart bli lyst ut en tannlegestilling i Haugesund.
- I Stavanger forsøker vi nå med et gruppetilbud for pasienter med ren odontofobi. Vi planlegger to grupper rett etter hverandre og vil etterpå evaluere for å se om dette kan være et godt tilbud for noen av våre pasienter. Det vil være et psykoedukativt tilbud med eksponering både individuelt og i gruppe. Gruppeledere/behandlere er psykolog og tannlege, forteller Stine Østerhus, leder TOO-team Rogaland/Bjergsted Tannklinikk.

TkVestland: regional samling
Vestland hadde regional nettverkssamling for både tverrfaglege team og tannbehandlarteam 4. og 5. mai. - Det var første gong me har hatt med alle private tannbehandlarteam, fortel Siri Vold Espedal, seniorrådgjevar ved TkVestland. 

TkØ: mestringskurs for pasienter og digitale samlinger
- Nå i november arrangerer vi mestringskurs for TOO-pasienter som står på venteliste, forteller Merete Bergh-Berthinussen, fagleder kompetanse ved TkØ og leder av arbeidsgruppen TOO kompetanse. – Det er andre gang vi arrangerer det og ut ifra tilbakemeldingene vi fikk fra deltakerne, så tror vi det er absolutt interesse for å kjøre ny runde av kurset med nye deltakere, legger hun til. Tidligere i høst arrangerte TkØ et webinar rettet mot lederne og ansvarlige for TOO ved de regionale odontologiske kompetansesentrene om mestringskurset for å dele erfaringer og for høre andres erfaringer med evt. liknende kurs. Se her for mer informasjon om mestringskurset eller hør på podcast’en om kurset

I løpet av høsten så har TkØ gjennomført og skal gjennomføre korte, digitale regionale samlinger for både tverrfaglige team og tannbehandlerteam. TkØ arrangerer også digitale opplæringspakker.

Fagstoff

Emilie Bryne, forsker ved forsker hos Tannhelsetjenestens kompetansesenter Rogaland, har disputert og er ferdig med sin studie om TOO.
Klikk her for doktoravhandlingen med tre publiserte papers. 

Klikk her for kort beskrivelse av studien  

Tkrogaland har også publisert en sak om studien på forskning.no Slik kan de med mest tannlege­skrekk få orden på tennene (forskning.no)

Media

Artikkel i Tannstikka: Tannpleier i TOO-tilbudet
Les hele artikkelen i Tannstikka (s. 31-33), utgave nr. 4, 2023. 

QR-kode til Tannstikka

Kompetansensetrene var også i år på Landsmøtet med felles stand. Og her ble blant annet TOO-tilbudet frontet. 

IMG_8374.jpeg

 

Redaksjonen tooinfo.no

Vi har nå justert ned antall utgaver ytterligere til to ganger i året. Vi publiserer imidlertid nyheter på forsiden til tooinfo.no 

Har du innspill eller spørsmål om tooinfo.no eller tips til neste nyhetsbrev, så send gjerne en e-post. Og har du lyst til å bidra på Instagramkontoen "tannlegeangst", så ta kontakt. 

Redaksjonsgruppen til tooinfo.no består av

  • Therese Varvin Frediksen (Vestfold-Telemark fylkeskommune, Faggruppen TOO)
  • Geir Haukeland (TkMidt, Faggruppen TOO)
  • Emma Pettersen (TkNN)
  • Ambika Viswanathan Ask (Agder fylkeskommune)
  • Siri Espedal Vold (TkVestland, Vestland fylkeskommune, Koordineringsgruppen TOO)
  • Vibeke Almaas (TkØ). Leder av redaksjonsgruppen

E-post: redaksjon@tooinfo.no

blyant_gul_bakgrunn_400.png